Oferta słodowni OPTIMA MALT obejmuje:
Słody podstawowe
Słód OPTIMA Pilzneński
Podstawowy słód do produkcji piw fermentacji dolnej i górnej, takich jak pilzner, lager, ale, altbier, piwa pszeniczne i in. Może stanowić do 100 proc. zasypu. Barwa od 3 do 5 EBC.
Słód OPTIMA Pale Ale
Podstawowy słód do produkcji piw fermentacji dolnej i górnej, takich jak ale, stout, porter, piwa pszeniczne i in. Może stanowić do 100 proc. zasypu. Barwa od 5,5 do 7,5 EBC.
Słód OPTIMA Wiedeński
Podstawowy słód do produkcji piw fermentacji dolnej i górnej, takich jak koźlak majowy, piwo marcowe, golden ale i in. Może stanowić do 100 proc. zasypu. Barwa od 7 do 9 EBC.
Słód OPTIMA Monachijski Jasny
Słód stosowany do produkcji piw ciemnych fermentacji dolnej i górnej oraz jako dodatek do piw jasnych. Może stanowić do 100 proc. zasypu. Barwa od 10 do 20 EBC.
Słody karmelowe
Słód OPTIMA Karmelowy Jasny 7-9
Słód specjalny do piw jasnych otrzymywany przez scukrzanie i karmelizację tzw. słodu zielonego. Wykorzystywany do produkcji piw takich jak pale ale, altbier, amber ale, red lager, brown ale. Może stanowić do 50 proc. zasypu (najczęściej jednak stosuje się od 5 do 20 proc.). Barwa od 7 do 9 EBC.
Słód OPTIMA Karmelowy Jasny 20-30
Słód specjalny do piw jasnych i ciemnych otrzymywany przez scukrzanie i karmelizację tzw. słodu zielonego. Stosowany do produkcji piw takich jak pale ale, altbier, amber ale, red lager, brown ale. Stanowi najczęściej od 5 do 20 proc. zasypu. Barwa od 20 do 30 EBC.
Słód OPTIMA Karmelowy Jasny 40-60
Słód specjalny do piw jasnych i ciemnych otrzymywany przez scukrzanie i karmelizację tzw. słodu zielonego. Stosowany do produkcji piw takich jak pale ale, altbier, amber ale, red lager, brown ale. Stanowi najczęściej od 5 do 20 proc. zasypu. Barwa od 40 do 60 EBC.
Słód OPTIMA Karmelowy Jasny 100-150
Słód specjalny do piw bursztynowych i ciemnych otrzymywany przez scukrzanie i karmelizację tzw. słodu zielonego. Wykorzystywany do produkcji piw takich jak amber ale, red lager, brown ale, altbier, stout, a także porter. Może stanowić nawet 20 proc. zasypu (najczęściej jednak stosuje się od 3 do 15 proc.). Barwa od 100 do 150 EBC.
Słód OPTIMA Karmelowy Ciemny 350-450
Słód specjalny do piw ciemnych otrzymywany przez scukrzanie i karmelizację tzw. słodu zielonego. Wykorzystywany do produkcji piw typu koźlak, porter, stout. Może stanowić nawet 20 proc. zasypu (najczęściej jednak stosuje się od 3 do 15 proc.). Barwa od 350 do 450 EBC.
Słód OPTIMA Karmelowy Ciemny 600-750
Słód specjalny do piw ciemnych otrzymywany przez scukrzanie i karmelizację tzw. słodu zielonego. Wykorzystywany do produkcji piw typu koźlak, porter, stout. Może stanowić nawet 20 proc. zasypu (najczęściej jednak stosuje się od 3 do 15 proc.). Barwa od 600 do 750 EBC.
Słody pszeniczne
Słód OPTIMA Pszeniczny
Podstawowy słód do warzenia piw pszenicznych, takich jak weizen, hefeweizen, kristallweizen, witbier i in. Wykorzystywany również do produkcji piw w stylu koelsch i altbier. Może stanowić nawet do 100 proc. zasypu (najczęściej jednak stosuje się nie więcej niż 80 proc.). Barwa od 4,5 do 5,5 EBC.
Słód OPTIMA Pszeniczny Barwiący
Słód specjalny otrzymywany ze słodu pszenicznego. Wykorzystywany m.in. do produkcji ciemnych piw pszenicznych w stylu dunkelweizen czy weizenbock. Nie powinien stanowić więcej niż 10 proc. zasypu (najczęściej stosuje się do 5 proc.). Barwa od 1100 do 1500 EBC.
Słody żytnie
Słód OPTIMA Żytni
Słód wykorzystywany do produkcji do piw fermentacji dolnej i górnej, takich jak rye ale czy rye lager. Nie powinien stanowić więcej niż 30 proc. zasypu (chociaż w przypadku niektórych piw stosuje się ponad 50 proc.). Barwa od 3,5 do 5,5 EBC.
Słód OPTIMA Żytni Barwiący
Słód specjalny otrzymywany ze słodu żytniego. Wykorzystywany m.in. jako dodatek do piw ciemnych w stylu dark rye ale. Nie powinien stanowić więcej niż 10 proc. zasypu (najczęściej stosuje się do 5 proc.). Barwa od 1100 do 1500 EBC.
Ziarno niesłodowane
Jęczmień Prażony OPTIMA
Surowiec niesłodowany wykorzystywany jako dodatek do produkcji piw takich jak stout, imperial stout, porter i in. Nie powinien stanowić więcej niż 10 proc. zasypu. Barwa od 1000 EBC.
Pszenica Prażona OPTIMA
Surowiec niesłodowany wykorzystywany m.in. jako dodatek do produkcji ciemnych piw pszenicznych. Nie powinien stanowić więcej niż 10 proc. zasypu (najczęściej stosuje się do 5 proc.). Barwa od 1000 EBC.
Materiały paszowe
Zboża konsumpcyjne
Jęczmień konsumpcyjny/browarny
Wilgotność poniżej 14,5 proc., zawartość białka w suchej masie poniżej 12 proc., wyrównanie ziarna na sitach Vogla (2,5 x 25 mm) poniżej 85 proc., zanieczyszczenia ogółem poniżej 6 proc.
Żyto konsumpcyjne
Wilgotność poniżej 14,5 proc., zawartość białka w suchej masie poniżej 10,5 proc.
Pszenica konsumpcyjna
Wilgotność poniżej 14,5 proc., zawartość białka w suchej masie poniżej 12 proc., wyrównanie ziarna na sitach Vogla (2,5 x 25 mm) poniżej 85 proc., zanieczyszczenia ogółem poniżej 6 proc.