Słód OPTIMA Pszeniczny Barwiący
Ciemny słód barwiący produkowany ze słodu pszenicznego. Nadaje piwu czarną barwę oraz aromaty popiołowe, mocno prażonej kawy i czekolady. Zastosowany w większej ilości sprawi, że piwo stanie się czarne, nieprzejrzyste, z rubinowymi refleksami. Niewielki dodatek (do 5 procent) nada piwu barwę czerwoną lub czerwonobrunatną, charakterystyczną np. dla brytyjskich bitterów.
Nie powinien stanowić więcej niż 10 procent zasypu. Intensywny aromat słodu barwiącego w piwie jest zwykle niepożądany. W związku z tym w celu uniknięcia nut popiołowych najczęściej jest on dodawany pod koniec zacierania lub ekstrahowany w zimnej wodzie, której nadaje intensywną barwę. Od słodu barwiącego jęczmiennego odróżniają go łagodne nuty prażone, czekoladowo-kawowe. Najlepiej sprawdza się w przypadku piw ciemnych i czerwonych.
Aromat: czekoladowy, kawowy, popiołowy, palony.