Słód OPTIMA Karmelowy Jasny 20-30

Jasny (barwa od 20-30 EBC) słód karmelowy powstał ze słodu zielonego poddanego procesowi scukrzania i karmelizacji. Dzięki specjalnemu procesowi palenia wnosi do piwa smak i aromat prażonego ziarna, ciastek, karmelu i lekko palonego cukru, wzbogacając piwo jasne o głębokie, pomarańczowe refleksy.

Niewielki (do 5 procent) dodatek podbija łagodną słodowość w piwach jasnych, w których kluczowy jest balans między słodowością i aromatem chmielu (tak jak w przypadku większości lagerów). Rozwija przyjemne nuty prażone i palone w gęstszych piwach ciemnych, w których może stanowić nawet do 20 procent zasypu. W większych ilościach może zdominować charakter i profil piwa.

Aromat: ciasteczkowy, prażony, lekko fenolowy, prażonego ryżu, zbożowy, kawy Inka.