Słód OPTIMA Karmelowy Jasny 40-60
Jasny (barwa od 40 do 60 EBC) słód karmelowy powstał ze słodu zielonego poddanego procesowi scukrzania i karmelizacji. Dzięki specjalnemu procesowi palenia wnosi do piwa smak i aromat prażonego ziarna, ciastek, karmelu i lekko palonego cukru, wzbogacając piwo jasne o głębokie, pomarańczowe refleksy.
Niewielki (do 5 procent) dodatek podbija łagodną słodowość w piwach jasnych, w których kluczowy jest balans między słodowością i aromatem chmielu (tak jak w przypadku większości lagerów). Rozwija przyjemne nuty prażone i palone w gęstszych piwach ciemnych, w których może stanowić nawet do 20 procent zasypu. W większych ilościach może zdominować charakter i profil piwa.
Aromat: głęboki zbożowy, ciasteczkowy, prażony karmelowy z bardzo lekką nutą fenolową.