Słód OPTIMA Monachijski Jasny

Charakteryzuje się głębokim słodowym smakiem i aromatem, pełnym nut melanoidynowych. Suszony w temperaturze 110-120 stopni Celsjusza, nadaje piwu ciemnozłotą barwę (od 10 do 20 EBC). Zawiera dużo mniej enzymów niż inne słody podstawowe, ich liczba jednak powinna być wystarczająca do pełnego zatarcia nawet w 100-procentowym zasypie.

Historycznie stanowi zasyp pełnych, ciemniejszych lagerów charakterystycznych dla regionu Monachium. To właśnie jego smak i aromat mają na myśli piwowarzy i sędziowie piwni, gdy mówią o wyraźnej słodowości. Jeśli w zasypie planujemy wysoki udział słodów specjalnych lub surowców niesłodowanych, warto odpowiednio zmodyfikować proces zacierania. Może stanowić do 100 procent zasypu.

Aromat: ciasteczkowy, zbożowy, słodki, prażony, skórki chlebowej.