Słód OPTIMA Pale Ale

Popularny słód bazowy, nieco ciemniejszy od pilzneńskiego (barwa od 5,5 do 7,5 EBC). Charakteryzuje się delikatnym słodowym smakiem uzupełnionym nutami słodowo-ciastkowymi. W niektórych krajach (np. w Czechach) słód pale ale utożsamiany jest ze słodem wiedeńskim. Zawiera jednak mniej prekursorów siarczku dimetylu (DMS), co może być wymagane w przypadku warzelni, które nie gotują brzeczki.

Tradycyjnie stanowi bazę dla jasnych piw fermentacji górnej, w szczególności historycznych stylów belgijskich i angielskich. Nieznacznie różni się w smaku od słodu pilzneńskiego, dla większości konsumentów jednak jest to różnica niezauważalna. Jego siła diastatyczna jest wystarczająca do rozłożenia dużej ilości surowców niesłodowanych. Może stanowić do 100 procent zasypu.

Aromat: zbożowy, prażonego ziarna, lekko piwniczny, ciasteczkowy.