Słód OPTIMA Pilzneński
Bardzo jasny (barwa od 3 do 5 EBC), delikatnie podsuszony słód bazowy o czystym, łagodnym, nieco ziarnistym, zbożowym i orzechowym aromacie. Charakteryzuje się wysokim poziomem enzymów proteolitycznych (rozkładających białka) i amylazy (powyżej 240 jednostek Windischa-Kolbacha) odpowiedzialnej za rozkład złożonych cukrów.
Może stanowić bazę właściwie dla wszystkich stylów piwa: jasnych lagerów, w przypadku których delikatna słodowość jedynie balansuje wyraźną chmielowość, nowofalowych, mocno chmielonych piw IPA, a także mocnych piw słodowych, w przypadku których bogaty profil słodowy budują pozostałe słody specjalne. Dzięki wysokiej sile diastatycznej może być łączony z surowcami niesłodowanymi. Może stanowić do 100 procent zasypu.
Aromat: zbożowy, o silnym akcencie krochmalowo-chemicznym, emulsyjnym; łuskowy, piwniczny.