Słód OPTIMA Pszeniczny
Charakteryzuje się jasną barwą (od 4,5 do 5,5 EBC), wysokim poziomem β-amylazy, lecz niskim poziomem α-amylazy. Ze względu na wysoką zawartość pentozanów poprawia stabilność piany. Pozbawiony jest łuski, dlatego przy większym zasypie należy zwrócić szczególną uwagę na filtrację. Zawiera nieco więcej białek niż słód jęczmienny.
Może stanowić nawet do 100 procent zasypu, choć w takich warunkach trzeba uwzględnić konieczność przeprowadzenia przerwy w temperaturze 70-72 stopni Celsjusza (można dodać nieco słodu pilzneńskiego). Współcześnie w przypadku zdecydowanej większości piw piwowarzy chętnie dodają do 5 procent słodu pszenicznego w zasypie, aby poprawić gęstość i trwałość piany bez nadmiernej zmiany smaku.
Aromat: zbożowy, płatków kukurydzianych, lekko piwniczny i krochmalowy.